Які продукти можна їсти при цукровому діабеті – детальна інформація

Цукровий діабет – це захворювання ендокринної системи, при якому порушується синтез інсуліну (або його вироблення припиняється зовсім). Лікування діабету включає в себе медикаментозну терапію і лікувальне харчування, що допомагає контролювати вміст глюкози в крові і попереджати різкі скачки цукру. Нехтувати рекомендаціями лікаря за харчування не можна, оскільки навіть мінімальна кількість заборонених продуктів може призвести до гіперглікемії або гипогликемическому кризу.

Щоб уникнути подібних ускладнень, які відносяться до групи патологій з підвищеним ризиком летальності, і правильно скласти раціон, необхідно знати, які продукти можна їсти при цукровому діабеті.

Які продукти можна їсти при цукровому діабеті

Які продукти можна їсти при цукровому діабеті

Основні правила харчування при діабеті

Зміст матеріалу

  • 1 Основні правила харчування при діабеті
  • 2 Що корисно їсти при діабеті?
  • 3 Які продукти можна їсти?
  • 4 чи Можна пити алкоголь?
  • 5 Які продукти сприяють зниженню глюкози?
  • 6 Зразкове меню на день для хворих на цукровий діабет
    • 6.1 Відео — Супер-їжа проти діабету

Харчування при діабеті має відповідати принципам відновлення вуглеводного обміну. Продукти, що входять в раціон хворого, не повинні надавати підвищених навантажень на підшлункову залозу – орган, відповідальний за синтез інсуліну. Пацієнтам з даним діагнозом слід уникати рясних прийомів їжі. Разова порція не повинна перевищувати 200-250 г (плюс 100 мл напою).

Зверніть увагу! Важливо контролювати не тільки кількість з’їдених продуктів, але і об’єм випитої рідини. У стандартну чашку поміщається близько 200-230 мл чаю. Людям з цукровим діабетом за один раз допускається випити половину цього обсягу. Якщо прийом їжі складається тільки з чаювання, можна залишити звичне кількість напою.

Краще всього приймати їжу в один і той же час. Це поліпшить обмінні процеси і травлення, так як шлунковий сік, який містить травний ферменти для розщеплення і засвоєння їжі, буде вироблятися в певні години.

Принципи харчування при діабеті

Принципи харчування при діабеті

При складанні меню слід дотримуватися й інших рекомендацій фахівців, а саме:

  • при виборі способу термічної обробки продуктів перевагу потрібно віддавати запікання, відварювання, гасіння та варінні на пару;
  • надходження вуглеводів має бути рівномірним протягом дня;
  • основну частину раціону повинні складати білкові продукти, овочі та зелень;
  • харчування має бути збалансованим і містити необхідну кількість мінералів, амінокислот і вітамінів (у відповідності з віковими потребами).

Людям з цукровим діабетом необхідно уважно стежити не тільки за вмістом вуглеводів, але і за кількістю жирів в споживаних продуктах. Ліпідний обмін при цукровому діабеті порушено майже у 70 % хворих, тому для меню слід вибирати продукти з мінімальним вмістом жиру. У м’яса необхідно зрізати увесь жир і плівки, жирність молочних продуктів має бути в межах 1,5-5,2 %. Виняток становить сметана, але і тут краще вибирати продукт з відсотковим вмістом жирів не більш 10-15 %.

Що таке діабет

Що таке діабет

Що корисно їсти при діабеті?

Людям, страждаючим цукровим діабетом, необхідно збільшити кількість білкових продуктів в раціоні, при цьому важливо стежити за їх жирністю і змістом основних вітамінів і інших корисних елементів. До продуктів з підвищеним вмістом білка, дозволених для вживання діабетикам, відносяться:

  • нежирні сорти м’яса та птиці (кролятина, телятина, пісна яловичина, філе курки і курча, індичка без шкіри);
  • сир з жирністю не більше 5 %;
  • курячі яйця (при підвищеному холестерині обмежуватися тільки білком);
  • риба (будь-які сорти, але перевагу краще віддати тунцу, форелі, скумбрії, трісці).

Важливо! Харчування при діабеті має бути спрямовано не тільки на корекцію вуглеводного обміну, а й на профілактику можливих ускладнень з боку опорно-рухової системи, серця і судин.

Правильне харчування

Правильне харчування

Корисні діабетикам яблука (виключаючи солодкі сорти жовтого кольору), чорниця в обмежених кількостях, моркву і болгарський перець. У цих продуктах багато лютеїну і вітаміну A, які попереджають патології зорового апарату. Близько 30 % людей з діагнозом «цукровий діабет» мають підвищені ризики розвитку глаукоми, катаракти та атрофії сітківки очей, тому включення цих продуктів у раціон необхідно при будь-якій формі діабету.

Не менш важливо забезпечити достатнє надходження калію, магнію та інших елементів для підтримки роботи серцевого м’яза. Найбільш корисними продуктами для серця традиційно вважаються горіхи і сухофрукти, але вони мають високу калорійність, а горіхи ще і містять велику кількість жирів, тому їх не рекомендується вживати при цукровому діабеті. Думка лікарів на цей рахунок неоднозначне, але більшість фахівців вважають, що іноді можна вводити в меню сухофрукти, тільки робити це потрібно за певними правилами:

  • вживати сухофрукти і горіхи можна не частіше 1 разу в 7-10 днів;
  • кількість продукту, яке допускається з’їсти за один раз, становить 2-4 штучки (або 6-8 горішків);
  • горіхи потрібно вживати в сирому вигляді (без обсмажування);
  • сухофрукти рекомендується замочити у воді на 1-2 години перед вживанням.

Корисні й шкідливі продукти для діабетиків

Корисні й шкідливі продукти для діабетиків

Важливо! Незважаючи на високу калорійність сушених фруктів, діабетикам не протипоказані компоти з кураги, чорносливу, інжиру (рідко – родзинок). При варінні краще не додавати цукор. При бажанні можна використовувати стевію або інший натуральний підсолоджувач, рекомендований лікарем.

Які продукти можна їсти?

Деякі пацієнти вважають, що харчування при діабеті убоге й одноманітне. Це помилкова думка, оскільки єдине обмеження при даному захворюванні стосується швидких вуглеводів і жирної їжі, які не рекомендується вживати навіть здоровим людям. Всі продукти, які можна їсти пацієнтам з діабетом, перераховані в таблиці.


Тип продуктовЧто можна їсти при діабеті?Що не можна їсти?

Консерви Трохи рибних консервів з горбуші, тунця або форелі в томатній заливці. Овочева консервація без додання оцту і готових приправ для маринування Фрукти у сиропі, промислові компоти, мариновані овочі з додаванням кислот (наприклад, оцтової), тушкована яловичина і свинина

М’ясо Кролятина, індичка, телятина (бички не більше 5-7 місяців), курка і курчата без шкіри Свинина, качка, гусак, жирна яловичина

Риба Всі сорти (не більше 200 г на день) Риба в олії, жирні консерви, риба в’ялена

Яйця Перепелині яйця, білок курячого яйця Курячий жовток

Молоко Пастеризоване молоко з жирністю не більше 2,5 % Стерилізоване молоко, сухе та згущене молоко

Кисломолочні продукти Натуральний йогурт без додавання ароматизаторів, цукру та барвників, ряжанка, сир, сметана з низьким вмістом жиру, біфідок, кефір Солодкі йогурти, «Сніжок», сирні маси, жирна сметана

Випічка і хліб Бездріжджовий, пудовий хліб, цільнозернові булочки, хліб з додаванням висівок Білий хліб, хлібобулочні вироби з хлібопекарського борошна вищого сорту

Кондитерські вироби Снеки з натуральних фруктів, пастила натуральна з яблучного пюре, зефір (на основі морських водоростей), мармелад з додаванням натурального соку Будь-які кондитерські вироби з додаванням цукру і кондитерського жиру

Жири Натуральні рослинні масла «преміум» класу (холодного віджиму) Сало, вершкове масло (допускається вживання 5-10 г олії 2-3 рази в тиждень), кондитерський жир

Фрукти Яблука, груші, апельсини, персики Банани, виноград (всі сорти), абрикоси, диня

Ягоди Біла смородина, вишня, аґрус, слива, черешня Кавун
Зелень Будь-які види зелені (кріп, фенхель, петрушка) і листові салати Обмежити споживання кінзи

Овочі Всі види капусти, шпинат, баклажани, кабачки, редис, отварный або запечена в мундирі картопля (не більше 100 г на день), відварна буряк) Смажену картоплю, сира морква

Продукти при діабеті 2 типу

Продукти при діабеті 2 типу

Зрідка можна включати в раціон насіння соняшника чи гарбуза. Вони містять багато калію і магнію, необхідного для нормальної роботи серця і нервової системи. З напоїв хворим на діабет можна вживати компоти і морси, киселі, зелений і чорний чай. Від кави, газованих напоїв і пакетованих соків при даному захворюванні краще відмовитися.

Чи можна пити алкоголь?

Вживання спиртних напоїв при цукровому діабеті протипоказано. У рідкісних випадках можливе вживання невеликої кількості сухого вина, вміст цукру в якому не перевищує 5 г на 100 мл При цьому слід дотримувати наступні рекомендації:

  • не можна пити спиртні напої на порожній шлунок;
  • максимально допустима доза спиртного – 250-300 мл;
  • закуска на столі повинна бути білкової (м’ясні та рибні страви).

Важливо! Багато алкогольні напої мають цукрознижуючу дію. Якщо хворий на діабет планує випити трохи алкоголю, важливо мати з собою глюкометр і необхідні лікарські препарати, а також пам’ятку про надання невідкладної допомоги в разі різкого падіння цукру. Вимірювати показник глюкози необхідно при перших ознаках погіршення самопочуття.

Які продукти сприяють зниженню глюкози?

Лікувальне харчування при цукровому діабеті

Лікувальне харчування при цукровому діабеті

Існують певні групи продуктів з низьким глікемічним індексом, використання яких сприяє зниженню цукру в крові. Їх рекомендується включати в раціон щодня – це допоможе контролювати рівень глюкози і уникнути негативних наслідків у вигляді гіперглікемії.

Більшу частину подібних продуктів складають овочі і зелень. Вони повинні складати третю частину від загальної кількості добового раціону. Особливо корисні такі види овочів:

  • кабачки і баклажани;
  • перець болгарський зелений;
  • томати;
  • капуста (броколі, брюссельська і білокачанна);
  • огірки.

Продукти, що знижують цукор

Продукти, що знижують цукор

Із зелені особливо корисною вважається петрушка. Її глікемічний індекс становить всього 5 одиниць. Такі ж показники у всіх видів морепродуктів. Хворим на діабет рекомендуються наступні види морепродуктів:

  • креветки;
  • раки;
  • омари;
  • кальмари.

Деякі види спецій також мають сахаропонижающими властивостями, тому їх можна додавати при приготуванні їжі, але в строго певній кількості. В чай і запіканки рекомендується додавати трохи кориці, а в овочеві та м’ясні страви – куркуму, імбир і мелений перець.

Важливо! Майже всі спеції надають подразнюючу дію на слизові оболонки шлунка і кишечника, тому вони протипоказані при гастриті, коліті, виразкової хвороби та інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Хорошим цукрознижуючу дію мають ягоди. Особливо корисна для діабетиків вишня. Вживаючи 100 – г вишні 2-3 рази на тиждень, можна поліпшити самопочуття, знизити вміст глюкози в крові, збагатити організм вітамінами та мінеральними солями. У зимовий період можна використовувати заморожені ягоди, влітку краще купувати свіжий продукт. Вишню можна замінити аґрусом, смородиною або сливами — вони володіють подібним хімічним складом та однаковим глікемічним індексом (22 одиниці).

Діабетичні продукти

Діабетичні продукти

Зразкове меню на день для хворих на цукровий діабет

Прийом пищиВариант 1Вариант 2

Варіант 3

Сніданок Омлет на пару з перепелиних яєць, порізані кубиками овочі (помідори і болгарський перець), несолодкий зелений чай Запіканка з сиру і персиків, цільнозернові булочка з тонким шаром вершкового масла, чай Вівсяна каша на воді з фруктами, чай, 2 часточки мармеладу
Другий сніданок Сік груші, розведений водою у співвідношенні 1:3, 2 печива (галети) Апельсин і компот із сухофруктів Натуральний сік з фруктів або овочів
Обід Овочевий суп з фрикадельками з телятини, запіканка з картоплі і капусти, ягідний кисіль Розсольник, гречка з овочами і котлетою з індички, компот юшка з тріски, макарони і гуляш з пісної яловичини, компот
Полуденок Молоко, печене яблуко Ряжанка, груша Натуральний йогурт, жменя ягід
Вечеря Відварна риба з гарніром з овочів, відвар шипшини Запечений стейк із сьомги з овочами і томатним соусом Кролятина в сметанному соусі з гарніром з овочів і зелені, морс
Перед сном Кефір Кефір Кефір

Дієта при цукровому діабеті

Дієта при цукровому діабеті

Правильне харчування при діабеті – найважливіша частина комплексного лікування захворювання. Якщо хворий не буде дотримуватися рекомендацій лікаря і не змінить раціон, ймовірність сприятливого життєвого прогнозу буде дуже маленькою. Ефективність медикаментозної терапії безпосередньо залежить від того, які продукти вживає хворий, тому складання правильного раціону харчування і суворе дотримання призначень лікаря – важливе завдання, від якого залежить подальше життя пацієнта.

Відео — Супер-їжа проти діабету