Сік підшлункової залози: склад, де і куди надходить?

Сік підшлункової залози є прозорою безбарвною рідиною, що має лужну реакцію. Він включає ферменти і електроліти, що сприяють нормальному процесу травлення, складається з води, ензимів, органічних елементів і хлоридів калію і натрію.

Зміст

  • 1 Склад ферментів
  • 2 Де утворюється, куди надходить?
  • 3 Реакція середовища

Склад ферментів

Продукти харчування, які потрапляють в організм, починають перероблятися вже в роті під впливом слини. Потрапляючи в шлунок, вони піддаються впливу з боку шлункового соку, який є досить агресивному кислотному середовищем. Але і після цього переробка їжі не завершена. В дванадцятипалій кишці відбувається остаточне розщеплення їжі – вуглеводного, жирового, білкового.

Це відбувається завдяки спеціальним ферментам, секреція яких відбувається в залозі. Підшлунковий сік являє собою лужне середовище, що допомагає нейтралізувати кислотність, наявну в шлунковому соку, і оберегти слизові оболонки товстого і тонкого кишечника від пептичної дії кислоти.

В середньому, за добу підшлункова залоза виділяє сік в обсязі 1 літр, який покликаний розщеплювати їжу, що надходить в організм. Він складається з трьох груп ферментів:

  • Протеологические, які беруть участь у розщепленні білків. Зокрема, це: трипсин, панкреатопептидаза, хімотрипсин.
  • Ліполітичні, які виконують функції розщеплення жирів і нуклеїнових кислот, це: ліпаза, рибонуклеаза, дизоксирибонуклеаза.
  • Аминолитические, функція яких – розщеплювати вуглеводи. Представники даної групи: амілаза, глюкозидаза, фруктофуронидаза.

В товстому кишечнику йде виділення панкреозіміна – гормону, який впливає на кількість панкреатичного виділяється. Гастрину, інсуліну і кислоти жовчі належить функція стимуляції секреції ферментів, в той час як кальцитонін, глюкагол і простогландин уповільнюють твір панкреатичного секрету.

Де утворюється, куди надходить?

Підшлункова залоза виділяє сік, який містить велику кількість активних ферментів і ензимів.

Секреція панкреатичного соку відбувається за участю маленьких залоз, і згодом надходить в область дванадцятипалої кишки. Соки виділяються, як тільки наполовину перероблена їжа починає просуватися у кишечник з шлунка. Оскільки це досить повільний процес, панкреатичний секрет встигає вчасно утворитися і виділити ферменти.

Встановлено, що склад їжі і певна дієта сильно впливають на характеристики ферментів підшлункової. Наприклад, переважно вуглеводна їжа сприяє більшому виділенню аминолитических ферментів залозою. Те ж відбувається і під час переважання білкової або ліпідної дієти – відбувається секреція в більшому обсязі ферментів саме тієї групи, яка необхідна для переробки домінуючих речовин в їжі.

Реакція середовища

Щоб відбувся процес нормального розщеплення їжі на складові і всмоктування корисних компонентів, що надходять з їжі, лужне середовище в поджелудочном виділяється нейтралізує кислотність шлункового секрету. Завдяки цьому не пошкоджуються кислотою стінки кишечника. Середа підшлункового виділяється при нормальному функціонуванні органу складає 7,5-8,5 рн. Після того як панкреатичний секрет виконав свої функції, вся міститься в ньому вода і електроліти всмоктуються в кров після проходження товстою кишкою.

Благотворно впливає на функцію підшлункової здорова дієта, що містить достатню кількість вітамінів, мікро – і макроелементів. Перевагу жирній їжі або споживання алкоголю негативно позначаються на освіту панкреатичного речовини. Вживання мінімум 1 літра чистої води (без урахування чаю, соків і компотів) за добу добре впливає на підшлункову залозу і стане запорукою нормального травлення.