Що дозволено вагітним при отруєнні

Що дозволено вагітним при отруєнні

Зміст статті

  • Джерела і симптоми харчового отруєння
  • Допомога при стафілококової інфекції
  • Наслідки харчового отруєння плоду
  • Допомога при сальмонельозі
  • Що робити при ботулізмі
  • Профілактика харчових інфекцій

Отруїтися може хто завгодно, у тому числі жінка в положенні. Але заходи, спрямовані на усунення симптом інтоксикації, у них будуть відрізнятися. Що можна вагітним при отруєнні, щоб не нашкодити плоду?

Джерела і симптоми харчового отруєння

Отруєння при вагітностіОтруїтися можна чим завгодно, але найбільше ризиків при вживанні таких продуктів, як:

  • м’ясні та ковбасні вироби;
  • консерви;
  • салати, заправлені майонезом;
  • торти і тістечка з кремом;
  • кісломолочка;
  • гриби.

Клінічна картина інтоксикації у вагітних схожа з симптомами отруєння інших категорій громадян. Але складність полягає в тому, що її не завжди вдається розпізнати вчасно, оскільки ранні ознаки отруєння можна прийняти за токсикоз.

При використанні неякісної їжі може спостерігатися:

  • розлад шлунка;
  • нудота;
  • блювання;
  • болі внизу живота;
  • втрата апетиту;
  • скачки тиску;
  • лихоманка;
  • холодний піт;
  • блідість шкіри;
  • головні болі;
  • астенія.

Ці симптоми можуть викликати патогенні мікроорганізми, які розмножуються на продуктах, уживаних у їжу.

СтафілококиХарчове отруєння можуть викликати:

  • стафілококи;
  • сальмонели;
  • протей і клостридії.

Найчастіше харчове отруєння спостерігається при вживанні продуктів, заражених стафілококами. Вони розмножуються при недотриманні умов зберігання готової продукції. При вживанні молока від страждаючих на мастит корів, при недотриманні санітарних правил при приготуванні їжі. Напівфабрикати можуть стати причиною отруєння при порушенні Санпіну, коли не проводилося медобстеження працівників на предмет гнійних інфекцій шкіри, гострих запальних захворювань органів бронхолегеневої системи.

Заразитися сальмонельозом можна при вживанні в їжу сирих яєць і страв, приготованих з ними, так як збудник швидко розмножується при відсутності термообробки. Інфекція може зачіпати всі відділи ШКТ, починаючи з шлунка і закінчуючи нижніми відділами кишечнику.

Однією з найбільш небезпечних інфекцій є ботулізм, збудник якого клостридії. Їх можна виявити в консервах, особливо домашнього приготування. Також протей і клостридії розмножуються в м’ясі, рибі, молоці і ковбасних виробах.

Допомога при стафілококової інфекції

При стафілококової харчовому отруєнні насамперед потрібно випити адсорбент. Приймати вагітним можна смекту, ентеросгель. Їх можна пити в будь-якому триместрі. Їсти вагітним при отруєнні не рекомендується.

Також потрібно пам’ятати, що не можна викликати штучну блювоту, так як це може стати причиною підвищеного тонусу матки, який, у свою чергу, може спровокує викидень.

ПапаверинПромивання шлунка вагітним проводять лише за призначенням фахівця і лише в тому випадку, якщо стан пацієнтки оцінюється як середньої тяжкості або тяжкий. При цьому важливо контролювати кров’яний тиск жінки і стан плода. Для зниження загрози викидня пацієнтці призначають папаверин і магнезію. Магній сульфат не вводять, якщо термін вагітності перевищує 36 тижнів. У разі необхідності можуть бути виписані медикаменти, поліпшують кровопостачання плода.

Для попередження зневоднення жінка повинна дотримуватися питний режим. Пити при отруєнні вагітним можна чай, компот з кураги, чорносливу, родзинок, сушених яблук, мінеральну воду без газів, засоби для перорально регідратації, наприклад, регідрон.

При неостанавливающейся блювоті внутрішньовенно ставлять крапельницю з розчинами солей. При цьому важливо контролювати електролітний склад крові. При гіпотонії призначають ін’єкції кофеїну, який дозволяє підтримати плацентарний кровообіг.

Іноді лікар може виписати антибактеріальні препарати, але, як правило, в цьому немає необхідності.

При інтоксикації важливо дотримуватися дієти. Протягом перших 48 годин вагітної при отруєнні можна їсти сухарики, курячий бульйон, пити чай, відвар шипшини, сік чорниці та чорної смородини, розведений водою.

Потім в меню вводять наступні продукти:

  • хліб з борошна вищого сорту;
  • супи-пюре;
  • пісні м’ясні або рибні котлети на пару або фрикадельки;
  • безмолочні каші;
  • натуральний сир або у вигляді запіканки.

Кондитерські вироби і рослинні продукти в меню повинні бути в обмеженій кількості.

Рясне питвоПісля отруєння не можна:

  • майонез;
  • спеції;
  • ковбасні вироби;
  • спиртні напої.

Коли спостерігається незначний інтоксикація, то, як правило, прописують дієти, адсорбуючі засоби і рясне пиття. Максимум через 72 години стан пацієнтки стабілізується, і в подальшій терапії необхідність відпадає.

Наслідки харчового отруєння плоду

Якщо інтоксикація спостерігається на початку вагітності, то існує ймовірність розвитку таких ускладнень:

  • загроза викидня, відставання плода в розвиток, розвивається вагітність;
  • ортостатичний колапс;
  • зневоднення;
  • порушення електролітного складу крові.

Коли харчове отруєння спостерігається в кінці вагітності, то існує ризик:

  • передчасних пологів;
  • маловесности плода;
  • відшарування плаценти;
  • крововтрати;
  • відставання розвитку плода.

При рідкому стільці і блювоті спостерігається втрата рідини, вітамінів, мікро – і макроелементів. При згущенні крові зростає ймовірність тромбоутворення, приміром, у плаценті або в ногах.

Особливо серйозні наслідки спостерігаються при комбінації важкої інтоксикації з патологічним перебігом вагітності. Але в цілому прогноз для жінки і плоду сприятливий.

Допомога при сальмонельозі

Дотримання дієти при вагітностіЯкщо у вагітної спостерігається сальмонельоз, то потрібно зробити наступне:

  • прийняти адсорбуючий засіб;
  • дотримуватися дієти;
  • відновити водно-сольовий баланс за допомогою засобів для пероральної регідратації;
  • у разі необхідності пройти курс антибіотикотерапії, призначений лікарем.

Існує кілька форм інфекції в залежності від того, який відділ ШЛУНКОВО-кишкового тракту пошкоджений. Від цього і обирається курс терапії, який може суттєво відрізнятися.

Отруєння середнього та тяжкого ступеня необхідно лікувати в умовах стаціонару. Але навіть при легкій інтоксикації варто відвідати фахівця. Наслідки при сальмонельозі можуть бути такими ж, як і при стафілококової інтоксикації.

Що робити при ботулізмі

При підозрі на ботулізм необхідно терміново викликати швидку допомогу. Ні в якому разі не можна відмовлятися від стаціонару, так як існує ймовірність летального результату.

Показано обов’язкове промивання шлунка і очисна клізма. У перші 72 години отруєння за життєвими показаннями вводять противоботулиническую сироватку, незважаючи на вагітність. У разі приєднання вторинної інфекції виписують антибіотики пеніцилінового ряду. Призначають сечогінні засоби, вітаміни. У разі необхідності призначають медикаменти, поліпшують роботу серця.

При розладі дихання показана киснева терапія. Може бути проведена трахеостомія або штучне дихання.

Ускладнення ботулізму на ранніх термінах можуть бути такі ж, як при стафілококової інфекції або сальмонельозі. Але ризик внутрішньоутробної смерті плода вище. На пізніх строках також може спостерігатися антенатальна смерть плода і загибель самої жінки.

Курс терапії для кожної вагітної підбирають індивідуально залежно від виду збудника, тяжкості перебігу отруєння та загального самопочуття.

Профілактика харчових інфекцій

Миття рукЩоб знизити ризик харчового отруєння, потрібно дотримуватися ряду правил:

  • завжди мити руки перед їжею, при приготуванні їжі та після відвідування туалету;
  • дотримуватися правил приготування їжі, не використовувати для різання хліба дошки, на яких було разделано м’ясо або риба;
  • не вживати в їжу продукти, які не пройшли достатню термічну обробку, наприклад, не куштувати сирий фарш або тісто, в якому присутні сирі яйця;
  • стежити за термінами придатності і температурою зберігання продуктів;
  • відмовитися від харчування в місцях громадського користування, не купувати готову продукцію в магазинах;
  • готувати тільки з якісних продуктів;
  • відмовитися на час вагітності від домашніх консервів;
  • ретельно мити продукти рослинного походження, які вживаються в їжу у сирому вигляді;
  • варто виключити з меню на час вагітності ковбасні вироби, гриби.

При виношуванні дитини інтоксикація небезпечна не тільки для матері, але і для плоду. Особливо небезпечне отруєння грибами, так як токсини проходять через плацентарний бар’єр і можуть завдати істотної шкоди дитині. Тому в цьому випадку потрібна екстрена госпіталізація.

Але навіть якщо симптоми інтоксикації несильно виражені, не варто займатися самолікування, а потрібно терміново відвідати фахівця.