Особливості дієти при захворюванні дерматитом

Шкірні патології вважаються особливо неприємними захворюваннями, не стільки із-за внутрішнього дискомфорту проявів, скільки з-за зовнішніх, не естетичних проявів. До того ж, і природу такі патології мають подвійну: збій в імунній системі, з одночасним впливом зовнішніх подразників. Важливу роль на прогресування таких шкірних патологій як екзема, дерматит і надає система харчування хворого, тому дієтологи і дерматологи стверджують, що особливо важлива правильна дієта при алергічному дерматиті.

Зміст:

  • 1 Причини виникнення шкірної патології
  • 2 Відео: Особливості дієти при захворюванні дерматит
  • 3 Загальні принципи харчової корекції
  • 4 Корекція харчування при рецидивах патології
  • 5 Відео: Що можна їсти, правила
  • 6 Відео: Що може бути у дітей
  • 7 Правил харчування при шкірної патології
    • 7.1 Схожі статті

Причини виникнення шкірної патології

Алергічний дерматит фахівці відносять до групи шкірних патологій, провокованих, переважно, зовнішніми подразниками. Але відомо, що симптоматика висипань і алергії здатна значно посилюватися на тлі харчових провокаторів.

Зміст:

  • 1 Причини виникнення шкірної патології
  • 2 Відео: Особливості дієти при захворюванні дерматит
  • 3 Загальні принципи харчової корекції
  • 4 Корекція харчування при рецидивах патології
  • 5 Відео: Що можна їсти, правила
  • 6 Відео: Що може бути у дітей
  • 7 Правил харчування при шкірної патології
    • 7.1 Схожі статті

Причини виникнення шкірної патології

Алергічний дерматит фахівці відносять до групи шкірних патологій, провокованих, переважно, зовнішніми подразниками. Але відомо, що симптоматика висипань і алергії здатна значно посилюватися на тлі харчових провокаторів.

До основних причин появи алергічних дерматитів і дерматозів відносяться:

1. Шкірними контактами із засобами побутової хімії. У цьому випадку прояви шкірного дерматиту фіксуються безпосередньо в місцях контактних і проявляються у вигляді висипу.

2. Косметичні і парфумерні алергічні агенти провокують дерматозные висипання у зоні частих контактів з шкірними покривами.

3. Місцеві лікарські засоби при тривалому застосуванні здатні викликати потужний алергічний відповідь у вигляді дерматиту.

Харчові продукти і алергени, що містяться в них, часто виступають підсилювачами дерматозных висипань. При таких дерматитах висипання розосереджені по всьому тілу хворого і не обмежуються місцями контактів з дерматозными агентами.

Найчастіше, такий тип дерматиту діагностується у дітей і підлітків, але може проявлятися і у дорослих. У підлітків частим видом вважається поява висипань при дерматиті на обличчі. Вони провокуються харчовими алергенами в сукупності із засобами від акне, часто використовуваними в перехідному віці.

Відео: Особливості дієти при захворюванні дерматит


5:56
Дієта при атопічному дерматиті

Загальні принципи харчової корекції


Дієтологи відзначають високу алергічну готовність деяких харчових продуктів, при надмірному їх споживанні, виникає висока готовність організму до реагування у вигляді дерматитів та харчової алергії.

Умовно всі харчові продукти можна розділити на три групи. У першу потрапляють продукти, які здатні спровокувати різкий алергічний відповідь, дві наступні — з різним ступенем алергічного ризику.

Таблиця, за якою можна проводити загальні принципи харчової корекції хворого дерматитом, включає три основні групи продуктів залежно від можливого агресивного відповіді імунної системи.

Рівень ризику алергічної провокації Продукти Ступінь можливого впливу
Високий Коров’яче молоко

Жирні м’ясні продукти

Риба і морепродукти

Какао та продукти на його основі

Червоні помідори

Продукти бджільництва

Горіхи

Цитрусові і екзотичні фрукти

Високий ризик виникнення алергічного дерматиту
Середній Рис

Перець

Картопля

Свинина

Персики та абрикоси

Кукурудза

Смородина

Середня ступінь ризику можливої алергічної реакції
Низький Нежирна баранина

Кабачки

Огірки

Гарбуз

Ріпа

Патисони

Яблука, сливи

Низька ступінь ризику алергічних проявів

Харчування при дерматиті вимагає, до того ж, додаткової корекції на тлі вже наявних висипів на тілі людини. Загальні принципи припускають розуміння того, що можна їсти в стадії ремісії захворювання або у випадку необхідності корекції при схильності до алергічних дерматитів.

Дієта при дерматиті. Що можна їсти

Корекція харчування при рецидивах патології

Стадія рецидиву шкірної патології супроводжується посиленням заборон на певні види продуктів, і ряд водних процедур. У більшості випадків хворому категорично забороняється купатися в басейнах, так і домашні водні процедури дещо обмежуються. Наприклад, митися можна тільки під душем, з використанням м’яких миючих засобів. Дерматологи пропонують своїм пацієнтам використовувати дитяче гіпоалергенне мило і відвари лікарських рослин для полоскання.

Відео: Що можна їсти, правила


10:11
Атопічний дерматит: правила життя. Школа здоров’я 07/02/2015 GuberniaTV

Меню хворого алергічним дерматитом також ретельно коригується лікуючим лікарем з урахуванням індивідуальних особливостей організму. У загальну схему харчової корекції в період рецидиву входять харчові продукти, які варто обов’язково виключити при інтенсивних прояви дерматиту.

Дозволене меню Заборонене меню
Зелені яблука, груші, кавуни

Гарбуз

Патисони

Пісні сорти м’яса

Свіжі кисломолочні продукти

Коров’яче молоко

Курячі яйця

Цитрусові

Червоні яблука, хурма

Риба і морепродукти

Кава та напої з кофеїном

Шоколад і шоколадні кондитерські вироби

Продукти бджільництва

Солодощі

Гриби

Корекція меню проводиться з метою виключення продуктів-провокаторів, як у дорослих, так і у дітей, хворих різною формою дерматиту. Дієта при дерматиті у дорослих передбачає також корекцію схеми харчування, так як деякі продукти дають гипераллергенный ефект на фоні одночасного прийому. Доктор розповідає своїм пацієнтам орієнтовне меню сніданку, обіду і вечері.


Аналогічно проводиться корекція режиму і схеми живлення у годуючих матерів, діти яких страждають алергічним шкірним захворюванням. Годувальниці у таких випадках забороняється також вживати коров’яче молоко, рекомендується замінювати його аналогами: козячим або соєвим продуктом.

Відео: Що може бути у дітей


36:28
Дерматит у дитини – Школа доктора Комаровського

Правила харчування при шкірної патології

Доповненням до дієти при алергічному дерматиті у дорослих є ряд важливих рекомендацій для прискорення процесу одужання.

1. Лікар, провівши зовнішній огляд і комплексну діагностику, призначає пацієнтові медикаментозну терапію. При пероральному прийомі медикаментів варто пам’ятати, що необхідно суворо дотримуватися схему і дозування прийому, а також не запивати таблетки соками, напоями, чаєм або кавою. Особливо не рекомендується використовувати молоко, так як воно входить у список заборонених продуктів при дерматиті.

2. Слід виключити з вживання на весь період рецидиву захворювання не тільки молоко, але і міцні алкогольні напої, і навіть слабоалкольные. На питання, чи можна пити пиво на тлі дерматиту, фахівці також дають негативну відповідь.

3. На тлі корекції дієти при дерматиті не варто забувати про те, що дозволені фрукти і овочі слід вибирати з максимальною обережністю, переконавшись у відсутності нітратів. Перед вживанням овочі та фрукти слід ретельно мити.

4. Категорично забороняється харчуватися продуктами з фаст-фудів. Саме вони, найчастіше, провокують в організмі не тільки зайву вагу, але і прогресування дерматитів, алергічних відповідей і екзем.

5. Всі продукти перед вживанням слід перевірити на відсутність штучних барвників, емульгаторів, ароматизаторів та інших хімічних добавок.

Дотримуючись дієтичного харчування при шкірних захворюваннях, не варто забувати про те, що кількість випивається рідини повинно бути достатнім для того, щоб повноцінно промивати організм. При цьому чай, кава, соки і компоти не можуть вважатися повноцінним замінником простої води. Фахівці рекомендують випивати не менше півтора літрів рідини щодоби, контролюючи при цьому своєчасне виведення рідини з організму.