Маслюки: симптоми і лікування отруєння

Маслюки: симптоми і лікування отруєння

Зміст статті

  • Маслюк: найпопулярніший їстівний гриб
  • Неїстівні «двійники» маслюків
  • Як можна отруїтися маслюками
  • Отруєння консервованими маслюками
  • Всі симптоми інтоксикації маслюками
  • Помилкові маслюки: перша допомога при отруєнні

Маслюками можна ласувати з початку літа і до перших осінніх заморозків. Невеликі щільні грибочки з ароматом скошених трав чудово підходять для маринування, смаження та приготування наваристих супів. Досвідчені господині сушать їх у темному місці, а взимку кухню заповнює запаморочливий запах грибного пирога. Але щоб смакувати смачним, корисним і поживним продуктом, необхідно вміти правильно збирати, обробляти і зберігати лісові дари. Інакше є ймовірність відчути симптоми отруєння грибами маслюками, які дуже небезпечні для здоров’я і життя людини.

Маслюк: найпопулярніший їстівний гриб

МаслюкиМаслюки відносяться до грибів, які можуть виживати тільки поблизу дерев. Переплітаючись міцелієм з їх корінням, вони утворюють симбіотичну зв’язок, корисну для цих рослинних видів. Щільні капелюшки маслюків найбільш часто зустрічаються в соснових борах або змішаних сосново-листяних лісах. Особливо багато грибів росте на залитих сонячним світлом лісових галявинах, але існує ймовірність натрапити на великі екземпляри під кущами глоду або малини.

Маслюки не ростуть на заболочених місцях або поблизу відкритої води. Їх можна виявити під сосновими голками або під опалим листям. Великі екземпляри зустрічаються серед злакових полів.

Як тільки температура повітря перевищить 15 °C, любителі «тихого полювання», озброєні гострими ножами і місткими кошиками, відправляються за лісовими дарами. Ось як виглядає справжній, неложный, маслюк:

  1. Капелюшок опуклий, іноді плоска, від 2 до 15 см діаметром.
  2. Колір капелюшка від коричневого до червоно-бурого.
  3. Висота волокнистої ніжки може досягати 10 див.

Своє цікаве назву гриб отримав за оксамитову шкірку, покриває капелюшок. Вона масляниста на дотик і дуже ніжна. У справжнього маслянка шкірка знімається без зусиль, одним суцільним шматком.

Неїстівні «двійники» маслюків

КозлякУ природі не існує отруйних грибів, схожих на маслюки. Досвідчені грибники ніколи не спутають його з якими-небудь іншими мешканцями лісових галявин. Відмітні особливості маслюків:

  • масляниста поверхня капелюшка;
  • під капелюшком знаходиться губчатий шар.

Якщо виникають сумніви, що знайдений гриб є масленком, то його слід перевернути і уважно оглянути нижню поверхню капелюшки. Все смертельно отруйні примірники мають пластинчасту структуру цього шару, а не губчасту.

У лісах зустрічається тільки один отруйний гриб з губчастої структури нижнього шару. Він називається «сатанинським», смертельно небезпечний для людини. Але зовні він на масло зовсім не схожий – навіть недосвідчений грибник здатний розрізнити ці види лісових дарів.

Маслюки мають безліч двійників серед умовно-їстівних і неїстівних грибів. При їх використанні не виникає небезпеки для життя людини, але є ймовірність отруєння, яке загрожує серйозними ускладненнями. Іноді отруєння несправжніми маслюками призводить до розвитку хронічних захворювань сечовидільної системи.

Умовно-їстівні гриби можна вживати в їжу, але тільки за умови тривалої термічної обробки. До таких видів відносяться:

  1. Маслюки з м’якоттю кольору вершкового масла.
  2. Гриби, які при розломі змінюють колір м’якоті.
  3. Козляк, який при варінні стає насиченого синього кольору.

Сибірські маслюкиГрибники з досвідом не нехтують вищевказаними видами маслюків, так як знають секрети їх правильного приготування. Новачкам краще викидати такі гриби – отруєння може виникнути у всієї сім’ї.

Є два типи маслюків, які використовувати для приготування їжі категорично забороняється: сибірські і жовто-бурі. Смертельно отруїтися ними неможливо, але надовго потрапити на лікарняне ліжко цілком ймовірно. Особливо небезпечні вони для маленьких дітей і літніх людей з ослабленим здоров’ям. Такі маслюки при варінні або смаженні виділяють специфічний неприємний запах, а при зборі змінюють колір. Ніжка на зрізі набуває пурпурний відтінок, капелюшок стає лилейной.

Як можна отруїтися маслюками

Маслюки люблять не тільки люди, але й комахи, особливо черв’яки. Якщо не зібрати відразу смачні дари лісу, то через деякий час на галявині 70-80% відсотків примірників виявляться пошкодженими. Вживати такі маслюки в їжу небажано: навіть вирізавши все червоточини, повністю позбутися від личинок неможливо. В процесі своєї життєдіяльності черв’яки залишають в тканинах продукти метаболізму, які можуть стати причиною виникнення алергічних реакцій або отруєння.

Щоб знизити ризик отруєння, потрібно ретельно очистити всю поверхню маслянка. Личинки черв’яків і мушок можна виявити вже на стадії нарізування капелюшки для смаження.

Збір маслюківМедики все частіше діагностують отруєння маслюками, які були зібрані вздовж великих доріг і магістралей. Всі гриби мають особливої пористою структурою і, як губка, вбирають всі шкідливі речовини з навколишнього середовища. Маслюки нерідко можна зустріти в парках, скверах і навіть у дворах багатоповерхових будинків. Біля таких місць спостерігається велике скупчення автотранспорту. Вихлопні гази машин поглинаються тканинами повністю, не руйнуються в процесі термічної обробки, а переходять в приготовлену їжу і викликають отруєння.

Зростаючі поблизу великих промислових підприємств маслюки накопичують підвищений вміст цезію. Цей радіоактивний хімічний елемент надзвичайно небезпечний для здоров’я людини навіть в мікроскопічних дозах. Будучи сильним відновником, цезій здатний накопичуватися в м’язах, печінці, нирковій паренхімі.

Не можна збирати маслюки поблизу підприємств, що займаються виробництвом електротехнічного обладнання, фармацевтичних препаратів, хімічних сполук. Цезій нестійкий, легко випаровується в навколишнє середовище, незважаючи на сучасні очисні споруди.

Збираючи маслюки поблизу міст або магістралей, не слід зрізати великі екземпляри, як би вони не виглядали апетитно. Чим більше гриб, тим вище в ньому концентрація важких металів та інших небезпечних для здоров’я людини речовин. Маленькі грибочки поки не накопичили токсичних сполук і можуть використовуватися для приготування різних страв.

Отруєння консервованими маслюками

Завдяки своїй маслянистої структурі ці гриби при консервації виділяють велику кількість слизу. Така щільна консистенція маринаду є сприятливим середовищем для розмноження мікроорганізмів. Як правило, через нетривалий час металеві або капронові кришки на банках з заготовками деформуються, а вміст каламутніє.

Деяким господиням шкода витраченого на приготування наїдків праці, часу і грошових коштів, тому вони проводять повторну стерилізацію. Це призводить до того, що вся сім’я в лікарняній палаті з гострим отруєнням. Незважаючи на загибель шкідливих бактерій при кип’ятінні в розсолі залишаються токсичні продукти їх метаболізму.

ДіареяСмертельну небезпеку для людини становлять консервовані гриби, не піддані ретельній обробці. В балонах і банках з смачними заготовками починає розмножуватися спороутворююча паличка Clostridium botulinum. Вона продукує ботулотоксин, найсильніший органічний отрута. Ось як він діє на організм людини:

  • виникають симптоми гастроінтестинального синдрому: блювання, діарея;
  • відбувається порушення зору;
  • порушується слиновиділення;
  • виникає м’язова слабкість, людина навіть змушений підтримувати голову руками;
  • порушується робота серцево-судинної системи;
  • виникає розлад дихання.

Патогенна паличка потрапляє всередину домашніх заготовок разом з частинками ґрунту, основний середовища свого існування. Деякі грибники нехтують чищенням верхній частині капелюшків маленьких маслюків. Вони просто промивають під струменем води, а спороутворююча паличка залишається під м’якою шкіркою і переходить в маринад.

Clostridium botulinum є анаэробом. Відсутність кисню призводить до її активного розмноження. Тривалість кип’ятіння або велика концентрація оцтової кислоти не здатні зруйнувати патогенний мікроорганізм.

При несвоєчасному зверненні до лікаря для введення антитоксину, в більшості випадків констатовано смерть людини. Якщо використовувати сироватку вчасно, то захворювання добре піддається лікуванню. На жаль, багато грибники починають лікувати перші ознаки отруєння маслюками активованим вугіллям і молоком.

Всі симптоми інтоксикації маслюками

Підвищене потовиділенняСимптоми отруєння несправжніми маслюками схожі з ознаками інтоксикація різними продуктами харчування. Єдина відмінність у часі прояви отруєння. Клінічна картина розвивається не відразу, а через кілька годин після прийому їжі. Якщо вживалися тільки гриби, то симптоми інтоксикації виникнуть швидше. Найбільш характерні такі ознаки отруєння:

  1. Порушення роботи шлунково-кишкового тракту: нудота, блювання, пронос, метеоризм, болісна печія.
  2. Супроводжуються больовими відчуттями спазми в животі.
  3. Артеріальна гіпертензія, сменяющаяся різким пониженням тиску.
  4. Сухість у роті.
  5. Підвищене потовиділення, холодна піт на лобі, озноб.
  6. Тремор верхніх і нижніх кінцівок.
  7. Апатія, відчуття сильної втоми, сонливість, розлад уваги.
  8. Ознаки гіпертермії.
  9. Блідість шкірних покривів, синюшне забарвлення носогубної складки.
  10. Тимчасове зниження гостроти зору.

У літніх людей може виникнути отруєння навіть звичайними маслюками при наявності хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту або сечовидільної системи. Якщо в грибах містилася значна концентрація шкідливих речовин, то може статися всмоктування токсинів у пошкоджені слизові шлунка.

Найбільш важка клінічна картина отруєння проявляється у дітей. Фахівці не рекомендують вживання грибів дітям до 12 років. Організм маленьких дітей ще не остаточно сформований для перетравлення такої важкої їжі. Висока ймовірність розвитку у них важкої алергічної реакції на білки, що містяться в маслюках.

Помилкові маслюки: перша допомога при отруєнні

Активоване вугілляНавіть при виявленні в потерпілого слабких симптомів отруєння, потрібне термінове лікарське втручання. Після виклику лікаря слід надати людині першу допомогу.

  • Промити шлунок. Розвести кристали калію перманганату у теплій воді таким чином, щоб розчин придбав рожеве забарвлення. Дати випити потерпілому та викликати блювоту до відходження рідини без домішок їжі.
  • Дати потерпілому будь-адсорбент для нейтралізації токсинів, наприклад, активоване вугілля.
  • Можна напоїти людину міцним солодким чаєм або водою без газу.

Існує думка, що симптоми отруєння можна прибрати прийомом міцного алкоголю. Фахівці давно розвінчали цей міф: при вживанні алкоголю токсини починають всмоктуватися з подвоєною швидкістю.

Щоб уникнути отруєння, слід збирати чи купувати маслюки в перевірених місцях. Не можна нехтувати ретельною обробкою лісових дарів і тривалої термічної обробкою. Тільки тоді смачна смажена картопля з грибами або ароматний суп зможуть доставити задоволення, а не привести на лікарняне ліжко.