Курка при грудному вигодовуванні: користь і шкода, рецепти

Якості курячого м’яса

М’ясо курки містить білок, життєво необхідний для побудови м’язової системи малюка. Вітаміни групи В, якими також славиться м’ясо курки, сприятливо діють на формування нервової системи малюка. М’ясо курки лікарі називають дієтичним і радять вживати при серцево-судинних захворюваннях, при різних зорових розладах, безсонні, зайвій вазі, для підвищення захисних властивостей організму, а також для відновлення сил в післяопераційний, або післяродовий періоди.

Відварне м’ясо курки, парові котлетки, курячий бульйон призначаються лікарями в післяопераційний період для відновлення сил ослабленого організму. Однак, не все м’ясо курки піде на користь для годуючої матусі.

Вибір птиці

Популярні стегенця і м’ясо бройлерів, вирощених на птахофермі, слід відразу виключити з меню годуючої матусі. Цю птицю годували комбікормом, в якому присутні різні добавки, гормони і ліки. Від такого м’яса у малюка може захворіти животик, проявитися алергічна реакція, а такі наслідки абсолютно небажані ні дитині, ні його матусі. Тому бажано купувати домашню птицю, у крайньому випадку — м’ясо від місцевого перевіреного виробника. Бажано купувати птицю середнього розміру, дуже велика не викликає довіри. Не варто купувати заморожену курку або упаковану в вакуум, щоб не придбати зіпсований або прострочений продукт. Свіже м’ясо відрізняється приємним кольором і не має неприємного запаху.

Для зростаючого організму дуже корисний білок, який міститься в м’ясі птиці, тому зовсім без м’яса вам не обійтися, проте, намагайтеся не занадто часто його вживати.

Саме корисне м’ясо

Найбільша користь від курочки полягає в грудці, м’ясо якої є дійсно дієтичним. У ній відсутній жир, тому дієтологи цю частину тушки годуючим мамам радять в першу чергу. Якщо вам важко відмовитися від м’ясних страв, намагайтеся по можливості вживати нежирне дієтичне м’ясо курячої грудки.

Час приготування грудки має становити не менше години, тому що саме за такий час повністю гинуть шкідливі організми, що містяться в будь-якому м’ясі. Ця проста процедура убезпечить матусю і її малюка від небажаних наслідків. Годуючій мамі можна вживати і бульйон з курки.

Найбільш шкідливі частини тушки

Стегенце є самою шкідливою частиною курячої тушки, відрізняється високим вмістом жиру. Шкідливою для здоров’я є і курки шкірка, яка відрізняється не тільки підвищеним вмістом жиру, але і шкідливими речовинами, які мають властивість накопичуватися в шкірці і можуть призвести до захворювання шлунка крихти. Шкірку слід знімати з тушки до термічної обробки.

Курятина може викликати алергічні прояви у немовляти, тому зловживати м’ясом курки все-таки не слід. Найбільш алергенні, а, значить, потенційно можуть завдати шкоди частини курки — стегенце, шкірка і крильця.

Смажене або копчене куряче м’ясо не кращим чином позначиться на якості грудного молока, маючи у своєму складі підвищений вміст жиру і шкідливих речовин.

Існуючий ризик

Вводити в раціон м’ясо курки слід з обережністю із-за вмісту в ньому гістамінів. Намагайтеся робити це поступово — спочатку спробуйте невеликий шматочок і уважно поспостерігайте протягом двох діб за самопочуттям малюка. Якщо немає ніяких негативних наслідків – можете м’ясо курки водити в своє меню, але не забувайте про почуття міри. Якщо ж буде якась неприємна реакція у дитини, вам варто відкласти на час вживання цього продукту. Через місяць ви зможете повторити свою спробу – за цей час організм малюка трохи зміцніє. Не забувайте, що у період лактації можна їсти курку тільки після ретельної термічної обробки.

Лікарі радять!

Прагнення мінімізувати шкоду дитині, постійне обмеження себе в їжі, що накладаються на інші численні обмеження для годуючих мам, можуть викликати у жінок післяпологову депресію, яка нічого хорошого не може принести ні матусі, ні її немовляті. Тому психологи радять не обмежувати себе у всьому, вживаючи тільки пісні страви несмачні. Їжа годуючої матусі повинна бути збалансованою, смачною, корисною, а також приносити жінці не тільки почуття втамування голоду, але й естетичне задоволення.

Приготування курки

Годуючій жінці лікарі радять вживати в їжу варене, тушковане або запечене куряче м’ясо. Смажена або копчена птиця важко засвоюється, містить шкідливий холестерин, що може призвести до звуження судин, викликати здуття у немовляти і навіть отруєння.

Обов’язково промийте м’ясо перед приготуванням, прибирайте шкірку і прожилки. Варити або запікати птицю слід не менше години, а при приготуванні перших страв через 3-4-5 хвилин після закипання зливайте перший бульйон, заливайте водою і тільки на другому бульйоні готуйте їжу.

Рецепти для годуючих мам

Ви можете підшукати кілька рецептів, завдяки яким приготуєте смачне, корисне блюдо й різноманітите свій раціон.

Суп-пюре з овочами

Вам знадобиться:

• курячий бульйон – 2 літри;

• 3-4 середніх картоплини;

• 1 середній кабачок;

• 1 морква середнього розміру;

• цибуля зелена і зелень – 1 невеликий пучок;

Приготування:

Для бульйону очистіть грудку від шкірки, через 5 хвилин після закипання процідіть бульйон, долийте води і знову поставте на вогонь. Почистіть і наріжте овочі, закиньте в готовий киплячий бульйон. Готове м’ясо розріжте на шматочки і додайте в суп після того, як овочі будуть готові. Готовий суп пропустіть через блендер, отримане пюре посипте зеленню.

Салат з яблуками і куркою

Для цього ніжного салату вам потрібно:

• куряча грудка відварна – 200 гр;

• 2 зелених яблука середнього азмера;

• пучок листового салату;

В якості заправки в цей сала використовуємо лимонний сік, оливкова олія і сіль за смаком.

Приготування:

Курку і яблука поріжте соломкою або кубиками, розірвіть листя салату і перемішайте продукти. Посоліть за смаком, додайте заправку. Яблука бажано очистити від шкірки. При великому бажанні можете взяти і червоне яблуко, тільки не забудьте очистити шкірку.

Рулет курячий

Для цього чудового блюда вам потрібно взяти:

• куряча грудка (філе) – 700 гр.

• паприка – 20 гр.

• 3 зубчики часнику;

• 30 гр. Швидкорозчинного желатину;

• зелень, перець мелений.

• сіль – за смаком.

Приготування:

Дрібними кубиками нарізати філе, після чого змішується з іншими складовими. Отриману суміш необхідно помістити в рукав для запікання, сформувати рулет і відправити на годину в розігріту до 150 градусів духовку. Дістати готову страву, після його охолодження до кімнатної температури, помістити в холодне місце не менш ніж на 5 годин. По закінченні вказаного часу рулет можна дістати з рукава і подавати на стіл нарізаними скибочками, прикрасивши їх зеленню. При бажанні в рулет можна додати варені овочі, порізані дрібними кубиками або шматочки твердого сиру.

Курка, запечена з кабачками

Це оригінальне і смачне блюдо, для якого вам знадобиться:

• куряче філе – 500 гр;

• 2 середніх кабачка;

• 1 ст. ложка води;

• 150 гр. твердого сиру, натертого на крупній тертці;

• петрушка, сіль і перець

Кабачок нарізати кільцями і щільно викладіть на змащене маслом деко. Зверху укладаються крупні шматочки курки. Посоліть, поперчіть, посипте тертим сиром і зеленню. Запікати страву потрібно 25-30 хвилин при температурі 180 градусів.

Це універсальний рецепт запікання курячої грудки. Для годуючих мам підійде безліч інших варіантів приготування курки в жаровій шафі. Наприклад, грудку можна запекти з картоплею, цвітною капустою, помідорами або гарбузом. Зміниться тільки час приготування, картоплю доведеться запікати не менше 40 хвилин, томати — 30 хвилин, а гарбуз готова буде через 20 хвилин. Можна використовувати відразу кілька овочів, додавати моркву і сметану.

Жінці зовсім не потрібно готувати ці страви тільки для себе, ваші рідні в змозі будуть оцінити таке смачне різноманітність і з задоволенням приєднаються до вашого столу. А вам не доведеться відчувати прикрість від постійних обмежень.