Користь, властивості і склад грудного молока

Корисні властивості грудного молока

Грудне молоко має високу поживну цінність, користь грудного молока незаперечна. Воно містить повний набір необхідних для немовляти речовин (вуглеводи, білки, жиру, мікроелементи, вітаміни). Особливість материнського молока не тільки в різноманітності корисних компонентів, але і в їх співвідношенні і поєднанні. Склад його не залишається постійним, у процесі зростання малюка він змінюється в залежності від потреб швидко розвивається організму. А ще складу молока буває різним в залежності від часу доби, харчування і стану мами.

У процесі природного вигодовування виділяють три основних періоди. Перші кілька днів після народження дитини у матері виділяється молозиво. Потім настає період перехідного молока, який триває близько трьох тижнів. А після цього малюк починає отримувати зріле молоко. У чому ж полягає відмінність між видами молока. Зупинимося на цьому більш детально.

молоко і молозиво

Користь молозива для новонародженого

Харчування тільки що народженого малюка – молозиво. Воно допомагає дитині плавно перейти до годування молоком після живлення через пуповину. Цей природний продукт унікальний за своїм складом і дуже легко засвоюється дитячим організмом. Молозиво – густа рідина з жовтим відтінком, виділяється в невеликих кількостях, в середньому – близько 30 мл на добу. За один прийом дитина вживає до 10 мг цього продукту. Молоді мами нерідко бувають стурбовані – їм здається, що дитина недоїдає. Деякі намагаються підгодувати улюблених діток молочною сумішшю або дати їм трохи води, і при цьому навіть не радяться з лікарями. Цього робити не варто! Пам’ятайте, що в організмі немовляти після народження залишається запас води, тому він не буде зневоднений до приходу молока.

Після прийому води або додаткової суміші дитина відчуває ситість і рідше смокче груди. Тому він може недоотримати вкрай необхідні йому компоненти, що містяться в молозиві. Крім того, це може погано відбитися на вироблення молока в майбутньому. Адже часті смоктальні рухи малюка стимулюють груди матері. Це є сигналом для жіночого організму про те, що потрібно виробляти більше гормонів, що підвищують кількість молока.

Є і ще одна причина, по якій малюків не варто підгодовувати або поїти в перші дні життя: нирки й органи травлення новонароджених по початку не готові до великих кількостей рідини. Саме тому об’єм води в молозиві мінімальний, але при цьому воно має величезну поживною цінністю для дитячого організму.

Обсяг шлунка дозволяє маляті вжити не більше 10 мл молозива за один раз, але дитина отримує всі необхідні йому речовини. Характерною особливістю молозива є високий рівень білка (в кілька разів більше, ніж у молоці). Цей білок легко засвоюється, оскільки не вимагає великого обсягу травних соків і не чинить сильну навантаження на шлунок і кишечник. Дуже високий у молозиві і рівень цінних амінокислот – за цим показником молозиво перевершує зріле молоко в два рази.

При цьому деяких поживних речовин в молозиві менше, ніж у молоці. Насамперед, це стосується вуглеводів і жирів. Це пов’язано з тим, що ферментативна система дитини ще не розвинена і не повинна витримувати великі навантаження.

Молозиво містить велику кількість спеціальних компонентів для полегшення травлення – фосфатидів. Вони активізують виділення жовчі, покращують евакуацію жирів з шлунку і прискорюють їх засвоєння в кишечнику. Крім того, молозиво містить ряд активних біологічних речовин, які покращують процес обміну речовин у дитячому організмі. А ще молозиво – джерело всіх необхідних вітамінів А, В, Тобто Воно містить ретинол, аскорбінову кислоту та каротин – компоненти, необхідні для розвитку нервової системи дитини, органів зору, м’язової тканини. Тобто, якщо давати дитині груди на першу вимогу, він буде повністю забезпечений всіма поживними речовинами.

Цікаво знати, що молозиво виконує не тільки живильну функцію. У нього є ще одна властивість, корисне для дитячого організму. Завдяки наявності великої кількості магнію, молозиво виявляє легку послаблюючу дію. З дитячого кишечника легко виводиться меконій (первородний кал). Разом з ним виходить білірубін, що швидко знижує прояви природної фізіологічної жовтяниці новонароджених, одного з ознак перехідного стану новонароджених.

Користь молозива для новонародженого

Ще одна важлива особливість молозива – високий рівень імуноглобулінів. Ці речовини підвищують захисні сили маленького організму. Особливо багато імуноглобулінів у молозиві відразу після народження малюка. А це означає, що потрібно обов’язково дати дитині груди протягом півгодини після появи на світло. Імуноглобуліни активізують функцію імунних клітин (лейкоцитів), які вистилають внутрішні стінки кишечника, захищаючи його від хвороботворних мікроорганізмів. З цієї причини молозиво навіть нерідко називають «першою щепленням» малюка.

А ще молозиво відрізняється високим вмістом факторів росту, які сприяють швидкому розвитку травної системи немовляти. Таким чином, дитина готується до переходу на харчування молоком. Величезне значення має і нейроростовый фактор, що міститься в молозиві в достатній кількості. Він необхідний для повноцінного розвитку дитячої нервової системи.

Корисні властивості молозива не піддаються сумніву, ось чому грудне молоко – ідеальна їжа для новонародженого.

Види грудного молочка

види грудного молока

Перехідний і зріле молоко

Приблизно на п’ятий день після появи на світ малюка молозиво змінюється перехідним молоком. Спочатку воно ще зберігає жовтуватий відтінок і багато характерні для молозива речовини. З часом молоко біліє, а склад його змінюється. Кількість білків стає менше, зате піднімається рівень жирів і вуглеводів. Молочні залози збільшуються, стають більш твердими і гарячими. Нерідко мама малюка відчуває деяку болючість у грудях. Для того щоб зняти ці відчуття, жінці потрібно частіше давати груди дитині і намагатися не обмежувати його годування. Коли молочні залози регулярно спорожняються, жінка відчуває себе краще.

Через два тижні після народження малюка з’являється зріле молоко, в якому прийнято розрізняти дві порції: «передню» і «задню». Що це означає? На початку годування молоко має блакитний відтінок, в ньому багато рідини. В кінці годування молоко, яке висмоктує дитина, стає більш інтенсивного білого кольору з підвищеним вмістом жирів, співвідношення лактози і білка в передньому і задньому молоці практично не змінюється за весь час годування. Таким чином, коли настає зріле молоко, під час годування малюк отримує весь комплекс життєво важливих поживних речовин.

Чому материнське молоко – найкраща їжа для дитини

Чому материнське молоко – найкращий варіант харчування для дитини

Грудне молоко вважається незамінним продуктом харчування для малюків, тому що воно володіє такими властивостями:

· Містить всі речовини, необхідні для повноцінного розвитку дитячого організму.

· Легко засвоюється малюками.

· Змінює склад в залежності від індивідуальних потреб дитини.

· Допомагає формуванню сприятливого флори в кишечнику.

· Захищає зростаючий організм від багатьох хвороб.

· Не має у своєму складі алергенних компонентів.

· Включає різні біологічно активні речовини, необхідні для життєдіяльності організму (імуноглобуліни, ферменти, гормони).

· Його температура ідеально підходить малюкові.

· Смак грудного молока ідеально підходить дитині.

· Завдяки грудному вигодовуванню природним чином формується прихильність між матір’ю і дитиною.

Склад грудного молока

До складу грудного молока входять такі компоненти як:

· ВОДА. Її частка в молоці – понад 80%, тому дитина отримує грудне вигодовування, не потребує додаткового пиття.

· БІЛКИ. У зрілому грудному молоці їх зміст приблизно 1%, тобто менше, ніж у інших ссавців. Представлені білки двома фракціями: казеїнової і сироваткової. Їх співвідношення – приблизно 20:80, тоді як в коров’ячому молоці навпаки – 80:20. Казеїни синтезуються в самій грудей, тоді як сироваткові білки надходять з крові жінки. У шлункової середовищі казеїни утворюють великі пластівці і тому всмоктуються не так легко, як сироватковий білок. Із-за переважання сироваткового білка материнське молоко дуже швидко перетравлюється і легко евакуюється зі шлунка. Тому малюку можна давати грудь часто, не побоюючись навантаження на його травні органи. Сироватковий білок в жіночому молоці – це, насамперед, альфа-лактоглобулін. А в замінниках грудного молока, які виробляють з козячого або коров’ячого, міститься в основному бета-лактоглобулін. Він є сильним алергеном. Важливо знати і про те, що материнське молоко – це джерело незамінних для дитини амінокислот.

· ЖИРИ. У грудному молоці ці компоненти представлені маленькими частинками. За розмірами вони набагато менші, ніж жири в коров’ячому молоці. Рівень жиру варіюється на різних етапах. В молозиві він становить близько 2%, а в зрілому молоці може перевищувати 4%. Для молодих мам буде цікаво дізнатися, що вміст жиру в задньому молоці в кілька разів більше, ніж у передньому. Це дозволяє маляті регулювати своє насичення. Якщо він просто відчуває спрагу, то смокче молоко недовго – всього протягом декількох хвилин. А для того щоб втамувати сильне почуття голоду, йому може знадобитися більше години. Тому тривалість годування не потрібно намагатися обмежити. За даними, отриманими в результаті досліджень ВООЗ, дитина сам здатний регулювати своє насичення. Але як діє цей природний механізм, вчені поки не визначили. Жирні кислоти жіночого молока характеризуються відносною стабільністю складу. З них 57 % – це ненасичені кислоти, 42% – насичені. Важливо знати, що в розвитку центральної нервової системи дитини величезну роль грають длинноцепочковые поліненасичені жирні кислоти, особливо ліноленова і арахідонова. У грудному молоці цих компонентів в кілька разів більше, ніж у молоці корови. Жирні кислоти сприяють утворенню простагландинів в травній системі дитини. А це необхідно для дозрівання клітин кишечника і поліпшення процесів травлення і засвоєння поживних речовин. Жири – це головне джерело енергії для немовляти, вони дають йому майже половину необхідної норми в добу. А для гарного засвоєння жирів малюкові необхідні спеціальні ферменти, які в достатній кількості містяться тільки в материнському молоці.

· ВУГЛЕВОДИ. З вуглеводів у грудному молоці переважає молочний цукор (лактоза). Ця речовина міститься тільки в молоці, в жіночому молоці його особливо багато. У зрілому молоці рівень молочного цукру досягає 7 %. Він є дисахаридом, після його розщеплення утворюються дві речовини: глюкоза і галактоза. Глюкоза дає енергію, галактоза бере участь в утворенні речовин, необхідних для формування нервової системи. Лактоза необхідна ще й тому, що вона сприяє швидкому формуванню корисної кишкової флори. З інших вуглеводів в жіночому молоці виділяють фруктозу і олігосахариди. Олігосахариди називають «bifidus-фактором», так як вони покращують мікрофлору кишечнику і перешкоджають розмноженню хвороботворних бактерій.

· ВІТАМІНИ. Вітамінний склад грудного молока не є постійним. Він змінюється в залежності від різних факторів: раціон жінки, період годування груддю, індивідуальні потреби малюка. Молодим мамам корисно буде знати, що в передньому молоці рівень вітамінів вище. Це означає, що безпосередньо перед годуванням малюка зціджувати молоко ні в якому разі не варто. Особливо багато в передньому молоці вітаміну D. Причому є він там у своєму неактивному водорозчинному вигляді. Потім, по мірі необхідності для малюка, він переходить в активну жиророзчинну форму. Від нестачі вітамінів малюки, які отримують молоко матері, зазвичай не страждають, навіть якщо мати дотримується вегетаріанської дієти. А ось діти, яких відлучили від грудей занадто рано, відчувають дефіцит деяких вітамінів. Особливо це стосується вітаміну А.

· МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ. В материнському молоці в достатній кількості присутні всі необхідні для маленької дитини макро – і мікроелементи. Вони знаходяться у вигляді сполук, які легко засвоюються організмом малюка. На хорошу всмоктуваність мінеральних компонентів жіночого молока впливає безліч чинників: це певні пропорції речовин, присутність специфічних допоміжних елементів (таких як лактоферин) і багато іншого. Мінеральні речовини, що містяться в інших продуктах, засвоюються організмом набагато гірше. Так, наприклад, залізо з грудного молока засвоюється більш ніж на дві третини. Тоді як залізо з коров’ячого молока засвоюється лише на третину. І зовсім погано засвоюється залізо з дитячих поживних сумішей – тільки на 10%. Тому виробники штучного дитячого харчування змушені підвищувати рівень заліза в своїх продуктах, а це позначається на дитячому організмі не найкращим чином. Ідеальне співвідношення всіх необхідних дитині елементів представлено саме в грудному молоці. Малюки, які харчуються молоком матері, не відчувають нестачі в мінеральних речовинах і не страждають від їх надлишку.

· ГОРМОНИ. На сьогоднішній день наукою підтверджено присутність в жіночому молоці більше двох десятків видів гормонів. При цьому рівень деяких з них набагато вище, ніж у крові жінки. Дуже висока в грудному молоці концентрація пролактину, окситоцину, простагландину, гормонів росту, інсуліну, деяких статевих гормонів. У невеликих кількостях присутні гормони щитовидної залози. Завдяки такому складу материнське молоко здатне благотворно впливати на обмінні процеси в організмі, що росте. Штучне дитяче харчування, природно, такими властивостями володіти не може.

· ЕНЗИМИ. Ензими (ферменти) дуже важливі для повноцінної життєдіяльності малюків. Вони активізують процес розвитку дитячого організму. Різні види ензимів у великих кількостях містяться в молозиві. У зрілому молоці вони теж присутні, але концентрація їх нижче. А ось збагатити ферментами штучні суміші практично неможливо.

· ІМУННІ ФАКТОРИ. Материнське молоко виконує дві функції, пов’язані із захистом дитини від хвороб. По-перше, воно саме по собі має властивість захищати дитячий організм від патогенних мікробів. По-друге, воно сприяє розвитку і зміцненню імунітету маленької дитини. Як тільки дитя з’являється на світ, його маленький беззахисний організм атакують різні види хвороботворних бактерій і алергенів. Без материнського молока немовляті було б дуже важко впоратися з таким нападом. Імунна система тільки що з’явилися на світ немовлят ще не розвинена, тому молозиво містить величезну кількість захисних факторів. Перелічимо основні з них: ензими, імуноглобуліни, біфідус-фактор, лімфоцити, нейторфилы, клітини епітелію, лактоферин. Роль цих речовин в захист дитячого організму величезна. Наприклад, секреторний імуноглобулін А володіє унікальною властивістю обволікати шлунок і кишечник дитини. Таким чином, створюється надійний захисний шар, який перешкоджає розповсюдженню патогенних мікроорганізмів. Крім того, материнське молоко стимулює формування епітелію в кишечнику і активізує вироблення ферментів, необхідних для травлення. Жіночий організм безперервно виробляє антитіла, які допомагають організму справлятися з чужорідними вірусами і бактеріями. Такі антитіла присутні і в молоко матері, тому малюк надійно захищений від багатьох інфекцій. Також в грудному молоці знаходяться фрагменти різних вірусів. Потрапляючи в дитячий організм, вони сприяють розвитку його власного імунітету.

· ІНШІ КОМПОНЕНТИ. У молоці матері містяться особливі речовини – нуклеотиди. Вони необхідні для правильного обміну речовин, зокрема, для ліпідного обміну. Присутні в грудному молоці і специфічні фактори росту (наприклад, фактор росту епідермісу, фактор росту нервових тканин та інші). Точний механізм їх впливу на розвиток малюка ще до кінця не вивчений.

Склад грудного молока таблиця

Склад грудного молока