Гострий коліт: причини, симптоми, лікування та профілактика

Товста кишка — завершальна частина травної системи, в якій відбувається всмоктування води, формуються калові маси. Вона складається з декількох функціональних відділів. Важливість цього органу часто применшується, а на хвороби намагаються не звертати уваги, як на несерйозні, і тільки після гострих нападів болю замислюються про те, що це важлива частина системи травлення. Однією з таких хвороб є гострі коліти.

Важка форма запалення кишечника супроводжується болями, рвотами, рідким стільцем з кров’ю.

Зміст

  • 1 Що таке гострий коліт?
  • 2 Чому розвивається гострий коліт?
  • 3 Симптоми
  • 4 Методи діагностики
  • 5 Лікування
  • 6 Можливі ускладнення
  • 7 Профілактика

Що таке гострий коліт?

Коліт — запальна хвороба товстого кишечника, що може протікати в хронічній або гострій формі. При захворюванні слизова оболонка кишки збуджена.

Гострий коліт розвивається паралельно з ентеритами або гастрит. Прояв коліту залежить від місцезнаходження і походжень. Він часто буває симптомом інших хвороб. У будь-якому випадку, коліти викликають проблеми зі стільцем, больові відчуття, підвищення температури тіла.

Гострі форми хвороби можуть тривати до 14 днів. За цей час пацієнт або одужує, або набуває хронічне захворювання. При коліті є ймовірність отримати небезпечні ускладнення.

Чому розвивається гострий коліт?

Факторів, які можуть спровокувати розвиток гострої форми коліту, існує багато. Серед них:

  • опромінення радіацією;
  • вживання антибіотиків тривалий час;
  • інфекції;
  • отруєння їжею або хімічними сполуками;
  • захворювання, викликані бактеріями;
  • порушення кровотоку і т. д.

Найбільш часто коліти розвиваються на тлі бактеріологічного зараження, наприклад, на тлі сальмонельозу або дизентерії. Іноді причиною гострого коліту може бути харчова алергія.

Симптоми

Симптоматика при гострому коліті може проявлятися наступним чином:

  • переймоподібні болі в черевній порожнині, переважно внизу або в боці;
  • болі стають сильнішими після прийому їжі;
  • після дефекації болі зменшуються;
  • запори (можуть тривати кілька днів) і діареї;
  • стілець може мати домішки крові;
  • в калі присутні слиз;
  • помилкові позиви до випорожнення;
  • нудота;
  • блювотні позиви;
  • підвищення температури тіла;
  • слабкість;
  • занепад сил і т. д.

Симптоми, пов’язані з гострим колітом, можуть бути різними, так як причини, за якими розвивається захворювання, різноманітні.

Методи діагностики

При виявленні ознак коліту не слід відкладати похід до лікаря або займатися самолікуванням. Для виявлення етіології хвороби та постановки точного діагнозу лікар проводить діагностику за такою схемою:

  • розмова, збір анамнезу, пальпація;
  • загальний аналіз крові;
  • аналіз калу;
  • ендоскопічне дослідження — колоноскопія;
  • біопсія та гістологічний аналіз вилученого матеріалу;
  • ректоманоскопія, при якій видно набряклість, наявність у кишечнику гною і слизу;
  • іригоскопія.

Іноді додатково використовуються інші методи діагностики.

Лікування

Якщо лікар виявив у хворого на гостру форму коліту, він негайно його госпіталізують, при цьому, якщо хвороба викликана інфекцією, пацієнт поміщається в інфекційне відділення.

Лікування гострого коліту вимагає застосування антибактеріальних фармацевтичних препаратів. Використовуються протипаразитарні засоби. Для того, щоб попередити інтоксикацію, використовують селевий проносний препарат.

Гостра форма захворювання не обходиться без застосування в терапії в’яжучих медикаментів, які обволікають кишечник. Показано ферментні засоби та холінолітики. Під час терапії або після неї хворому рекомендується застосування пробіотиків для нормалізації мікрофлори кишечника. Може знадобитися прокапывание засобами від зневоднення.

Якщо хвороба викликана тим, що хворий тривалий час пив медикаменти, вони скасовуються або замінюються на інші. Нерідко призначають регулятори кишкової моторики і ліки від запалення. Іноді потрібна глюкокортикоидная гормональна терапія.

Для лікування гострого коліту пацієнту потрібен постільний режим і дієта, що щадить. Перші добу після нападу їжа під забороною. Хворому потрібно багато пити. Для цього краще використовувати теплу чисту воду або чай без цукру. Потрібно пити маленькими ковтками, щоб не заковтувати одночасно повітря. На другу добу хворому дозволяють їсти. Раціон пацієнта залежить від того, чим викликаний коліт, і яким чином він проявляється.

При запорах рекомендують їсти суп-пюре з овочів, м’ясо і рибу нежирних сортів, приготовані на пару або варені овочі в сирому або термічно обробленому вигляді. Корисні для органів травлення такі овочі, як буряк, морква, цвітна капуста. В меню можна включати ягоди і кисломолочну нежирну продукцію. Свіжий хліб їсти не можна.

При гострих колітах з проносом в меню можна включати кисломолочні продукти, перетерті каші, приготовані на воді (крім пшоняної і перловки), супи-пюре, омлети на пару. Корисно їсти кисіль.

Якщо у хворого напад гострого виразкового захворювання, голодна дієта йому забороняється. Дозволяється їжа, як і при інших видах хвороби. Слід пам’ятати, що цитрусові, помідори і молоко в такому разі не можна вживати.

Дієта розробляється для кожного хворого індивідуально. Основним принципом є те, що їжа повинна бути корисною і багатої на корисні речовини. Корисними для хворого можуть бути фізіотерапевтичні процедури або психотерапія. При захворюваннях кишечника рекомендують санаторно-курортне лікування.

Можливі ускладнення

Ризик розвитку ускладнень при захворюванні великий, тому своєчасне звернення за діагностикою і призначенням терапії так важливі. Хвороба може спровокувати такі негативні наслідки:

  • перитоніт — запальний процес в черевній порожнині і її оболонці;
  • сепсис — системне запалення, яке розвивається у всьому організмі з-за попадання інфекційних збудників у кров;
  • абсцес печінки — гнійне запалення тканин органу;
  • пієліт — запальний процес в нирковій мисці.

Профілактика

Будь-яке захворювання краще попередити, ніж потім лікувати. Для профілактики коліту у гострій формі рекомендується правильне харчування, яке щадяще впливає на органи шлунково-кишкового тракту. Потрібно стежити за якістю продуктів харчування, їх терміном придатності. Потрібно вибирати свіжі продукти. Важливо встановити режим харчування.

Важливо вести здоровий спосіб життя, більше рухатися. Рекомендується займатися спортом або хоча б робити загальнозміцнюючі фізичні вправи.

Також важливо дотримуватися особистої гігієни: ретельно мити руки, овочі та фрукти. Необхідно стежити за здоров’ям зубів, добре їх чистити, вчасно лікувати. Бажано планово перевірятися у стоматолога. Потрібно стежить за здоров’ям, не зволікати з лікуванням хвороб, особливо якщо вони стосуються органів травлення.

Рекомендується час від часу перевіряти планово здоров’я. Необхідно намагатися уникати стресових ситуацій. Для людей, що працюють з небезпечними хімікатами важливо дотримуватися правил техніки безпеки