Дієта при загостренні панкреатиту: в перші дні, в ранній період і після

Панкреатит являє собою запальний процес у підшлунковій залозі. Виникає це захворювання у людей, які люблять алкоголь, жирні страви, гостре, солоне і смажене. Надмірне вживання їжі здатне порушити функціональність органів травної системи і проявити себе блювотними нападами, хворобливими відчуттями в правій стороні живота, під ребрами, проносами і метеоризмом. Лікування, втім, як і симптоматика, безпосередньо залежить від перебігу хвороби. Терапія включає в себе прийом медикаментів та дотримання правильного харчування. Дієта при загостренні панкреатиту є головною складовою курсу лікування, якої слід дотримуватися бездоганно.

Дотримання особливого режиму харчування необхідно для нормального протікання процесу лікування кишкових захворювань.

Зміст

  • 1 Харчування в першу добу
  • 2 Дієта в ранній період загострення
  • 3 Дієта після загострення панкреатиту
  • 4 Важливість дотримання дієти при панкреатиті

Харчування в першу добу

Дієта при загостренні хронічного панкреатиту найбільш сувора. Так як в цей період у пацієнта спостерігається сильний біль, нудота, блювота, розлади стільця і хворобливі газоутворення, хворому слід забезпечити повний спокій для підшлункової залози.

Їсти в момент загострення захворювання забороняється, їжа для хворого — це вода. Тривалість питної дієти складає три дні, поки пацієнтові проводять медикаментозну терапію. Якщо слід продовжити таку дієту, тоді хворому починають вводити внутрішньовенно розчин вітамінів і глюкози.

Дієта в ранній період загострення

Підшлункова залоза, в якій утворився запальний процес, що потребує суворої дієти, однак раціон поступово розширюється разом з поліпшенням самопочуття хворого. Вже через кілька днів після загострення пацієнту дозволяється більший асортимент продуктів, але все ж важливо дотримуватися правил:

  • не дозволяється вживати м’ясо, рибу, особливо в смаженому вигляді;
  • раціон повинен складатися з каш, овочевих пюре, компотів, киселів;
  • по густоті страви повинні бути напіврідкими і однорідної консистенції;
  • вживати готові страви можна гарячими чи дуже холодними, температура повинна бути приємно теплою;
  • кількість прийомів їжі повинно досягати п’яти або навіть шести разів, харчування має бути дробовим, щоб не перевантажувати шлунок.

Якщо стан хворого поступово приходить в норму, стіл розширюється і вже включає в себе легкі супчики з овочів, рідкі подрібнені в блендері каші, вегетаріанські пюре і соки. Користуватися такою дієтою можна вже на четверту добу після поліпшення стану. Харчування при загостренні панкреатиту має складатися зі страв рідкої консистенції, приготовані в пароварці або мультиварці і перетертими через дрібне ситечко або подрібненими у блендері.

Меню одного дня (приблизне), яке можна запропонувати хворому на четвертий день панкреатиту:

  • сніданок № 1 — рисова каша без масла, слабкий чай;
  • сніданок № 2 — фруктове желе, негазована мінеральна вода;
  • обід — суп з вівсяними пластівцями, суфле з м’яса, приготоване в мультиварці, пюре овочеве і слабкий чай;
  • полудень — омлет з білків на пару, шипшиновий відвар;
  • вечеря — гречана каша, без додавання олії, сирна маса;
  • перед сном — сухарик з фруктовим киселем.

Щоб не дати загострення виникнути знову, важливо дотримуватися дієти і рекомендацій лікуючого лікаря.

Дієта після загострення панкреатиту

Коли у хворого з панкреатитом загострення поступово стихає, поліпшення відбувається ближче до другого тижня, пацієнту дозволяється розширити раціон до максимуму, але за умови дотримання правил, які застосовуються при запаленні органів травної системи.

Таким чином, щоб уникнути повторних загострень і не погіршити стан, хворому слід подбати про своє харчування і зробити його дробовим і частим, кількість прийомів їжі може досягати семи. Однак важливо враховувати, що кожна трапеза не повинна нести велике навантаження на травні органи, у хворого після прийому їжі повинне залишитися відчуття голоду.

Після загострення дозволяється включати в раціон білок, це може бути м’ясо, обов’язково нежирного сорту, кисломолочна продукція і риба. Покращене стан хворого дозволяє вживати рослинну олію. Але забороняється включати до раціону гострі страви, консерви, газовані напої, алкоголь і соління. Приготування страв повинно здійснюватися на пару або в духовці, продукти можна відварювати і тушкувати.

Важливість дотримання дієти при панкреатиті

Запальні процеси в органах травної системи не проходять безслідно для організму. Після загострення, в місці, де локалізувався процес загострення, залишається рубцеве з’єднання. Функціонування органу погіршується, знижується вироблення гормонів і ферментів, що тягне за собою порушення травних процесів. З-за цього хворому необхідна постійна дієта, без якої консервативне лікування буде марним.

Дієта застосовується як при хронічних, так і при гострому панкреатиті, єдиною відмінністю є список дозволених продуктів, який залежить від стадії захворювання. Порушення правильності харчування спровокує рецидив або посилить і так тяжкий стан хворого.

Особливо важливо дотримуватися дієти в перші дні після загострення, адже запалені органи ослаблені та пошкоджені, а отже, виконувати функції їм не під силу. Таким чином, щоб не перевантажувати і так запалену підшлункову залозу, лікарями розроблена спеціальна дієта, яка є невід’ємною частиною лікування панкреатиту.