Дієта при каменях у жовчному міхурі: дозволені і заборонені продукти

Застою жовчі в жовчному міхурі робить її густий. При такому стані випадають в осад солі, створюють благодатний грунт для формування каменів у самому міхурі і в жовчних протоках. Такий процес називається жовчнокам’яною хворобою. Підставою для прогресування захворювання є запальний процес органу і проток, а винуватець — неправильне харчування. Порушений обмін речовин, виділення холестерину, солей сприяють утворенню каменів. В якості ефективного лікування, поряд з прийомом медикаментів, дотримуються спеціальний дієтичний режим.

Зміст

  • 1 Умови дієти при хвороби жовчовивідних органів
  • 2 Дозволені продукти
  • 3 Заборонено використання
  • 4 Чому необхідно дотримуватися дієти, наслідки порушення
  • 5 Зразкове меню при жовчнокам’яної хвороби на день

Умови дієти при хвороби жовчовивідних органів

Зменшити рівень холестерину, поліпшити відтік жовчі в організмі можна правильно організованим раціоном харчування. Дієта при жовчнокам’яній хворобі — особливе харчування, яке обмежує вживання жирів і повністю забезпечує білками, вуглеводами, поживними речовинами. Дотримуватися дієтичне харчування при жовчнокам’яній хворобі необхідно, згідно з правилами:

  • Обов’язково зменшується обсяг споживаної їжі за один прийом, збільшується кількість ухвалення їжі до 5 — 6.
  • Виключення з меню копченостей, сального м’яса, смаженого сала, яєчного жовтка. Міститься в продукті холестерин в тісному складі з поджелудочным пігментом здатний кристалізуватися, поступово перетворюючись на камінь.
  • Замінити виключені продукти іншими, до складу яких входять вітаміни і мікроелементи.
  • Збільшити кількість магнію в організмі за рахунок продуктів. Магній відповідає за виведення холестерину, знімає спазми, звільняючи протоки для відходу жовчі.
  • Усунути запори, приймаючи продукти для стимуляції моторики кишечника. Обов’язково включати в меню клітковину, яка міститься в овочах, чорносливі, буряках (кожен день).
  • Включення кальцію в продукти харчування пацієнта, який лікує жовчнокам’яну хворобу, обов’язкова умова. За допомогою кальцію, що входить в дозволену кисломолочну продукцію, ведеться боротьба з осіданням холестерину і виникненням каменів.
  • Позитивне дію надає мінеральна вода.

    Контроль прийому рідини. В день при хворобах жовчовивідних шляхів обов’язково пити 2 літри рідини. Чиста рідина очистить протоки, зробить рідкої жовч, знизивши її згущення. Позитивне дію надає мінеральна вода. Пити пацієнту мінеральну рідина з проблемами жовчного варто тільки з дозволу лікаря. Відварами трав можна замінювати частину споживаної рідини. Кукурудзяні рильця, листя цикорію, корінь петрушки, листя суниці мають протизапальні, жовчогінні, заспокійливими властивостями і використовуються в якості додаткової терапії.

  • Наявність білка, омега обов’язково в продуктах, уживаних хворим. Для цього в меню включають нежирне м’ясо, морську рибу, яєчні білки, олія.
  • Категорично заборонено: алкоголь, гострі приправи, газовані напої, консервація, фрукти, ягоди з підвищеною кислотою, кава, шоколад, чай, бульйони, борошняні вироби.

Дієта при каменях у жовчному міхурі може відрізнятися. Все залежить, на якій стадії знаходиться захворювання: період ремісії або загострення.

Дозволені продукти

Дієта при жовчнокам’яній хворобі будується на включення в меню продуктів, які містять:

  • Пектин — основа мікрофлори кишечника, об’єднує токсини і забирає з організму. Характеризується протизапальними і обволікаючі процесами.
  • Амінокислоти, що стимулюють обмін холестерину, ліпідів, виводять жирні кислоти з печінки.
  • Клітковина, магній, кальцій.

Нежирне м’ясо (телятина, яловичина, курка, кролик) допустиме в раціоні хворого.

Перелік допустимих продуктів:

  • житній, висівковий хліб вчорашній, сухарі;
  • каші (вівсяна, рисова, гречана, манна) готуються на воді. Для солодких супів можна додавати молоко;
  • відварені макарони;
  • нежирне м’ясо (телятина, яловичина, курка, кролик);
  • нежирна риба;
  • морепродукти (морські водорості, креветки);
  • горіхи, фініки, насіння соняшника чи гарбуза;
  • неочищена олія;
  • вершкове масло додається тільки в приготовані продукти;
  • перші страви без бульйону (суп, борщ, молочні страви);
  • продукти, що містять пектин (морква, буряки, гарбуз);
  • часник (виводить холестерин);
  • овочі, що містять крохмаль (картопля, кабачки, огірки);
  • молоко, кисломолочні продукти, сир невисокої жирності, сир (обмежена кількість);
  • банани, запечені яблука, сухофрукти;
  • мармелад, пастила, желе;
  • компот, кисіль, узвар з ягід шипшини, розбавлений сік, кукурудзяні рильця для відвару.

Заборонено використання

  • Не можна в процес приготування страв включати продукти, що стимулюють посилене вироблення жовчі, жири, навантажують печінку і холестерин.
  • Щавлева кислота (щавель, помідор), азотисті речовини провокують відкладення солей, утворення каменів. Продукти з їх вмістом не можна додавати рецепти страв для приготування.

Заборонені продукти при захворюванні.

Які продукти заборонені, дізнаємося з наступного списку:

  • свіжоспечений хліб, здоба, тістечка;
  • молочні продукти підвищеної жирності;
  • яйця (тільки з дозволу лікаря);
  • бульйон;
  • жирне м’ясо, сало;
  • перловка, пшоняна і ячна каші;
  • капуста, помідори, щавель, шпинат, цибуля, редиска, ревінь;
  • будь-які гриби заборонені;
  • копченості, консерви, субпродукти, ковбаса;
  • прянощі. Окремо зупинимося на корені імбиру, що володіє цілющими властивостями. Разом з виведенням шлаків імбир сприяє руху каменів, що небезпечно для пацієнтів з жовчнокам’яною хворобою;
  • тверді пряні сири;
  • фаст — фуд;
  • чай, кава;
  • сирі фрукти і ягоди.

Чому необхідно дотримуватися дієти, наслідки порушення

Правильно розробленої дієтою можна попередити утворення каменів у жовчному. Пацієнти, що дотримуються призначеного харчування, знижують ризик подальшого розвитку захворювання, зменшують симптоми при загостренні.

Дієта при каменях у жовчному міхурі призводить до норми вміст холестерину в крові, допомагає позбутися проблем з випорожненням.

Рецепти приготовані з полегшених продуктів, розвантажують шлунок, жовчний міхур, підшлункову і дозволяють їм працювати в спокійному режимі, позбавляючись від зайвих жирів, нарощуючи мікрофлору кишечника.

Різноманітність корисної їжі підсилює імунітет, як наслідок, гарний настрій і міцний сон. Ігнорування рекомендацій при дієті призводить до загострень захворювання, частим колік. Тривала закупорка проток призводить до набряклості органу, що супроводжується сильними коліками. Тривалість процесу може призвести до цирозу печінки.

Постійне перебування органу у запаленому стані ускладнюється додатковими хворобами. До небезпечних ускладнень відноситься рак міхура, панкреатит в хронічної або гострої формі. Утворилися камені в жовчному міхурі можуть мігрувати, утворивши кишкову непрохідність. Описані ускладнення небезпечні для життя хворого, тому жовчнокам’яна терапія включає важлива умова — дотримання дієти.

Зразкове меню при жовчнокам’яної хвороби на день

Дієта при каменях у жовчному міхурі номер 5 дотримується не тільки під час лікування захворювання, а й кілька років після лікування. Їжа, що вживається відповідно до дозволеного переліку і режиму, сприяє швидкому відновленню нормального виділення жовчі, перешкоджає утворенню нових каменів.

У гострій стадії захворювання або при ускладненнях лікар рекомендує стіл № 5а. Харчування за нього витримується протягом 1,5 -2 тижнів, після, на тривалий термін, хворий переходить на стіл № 5. Приблизний раціон пацієнта (стіл № 5а):

  • Сніданок 1 — молочний суп (каша) 150 гр, паровий омлет з яєчних білків (не більше 2 білків) 100 гр, компот з сухофруктів 200 мл
  • Сніданок 2 — парові котлети з нежирного м’яса 125 гр, каша з гречки, перемелена до однорідної консистенції, з додаванням оливкової олії 150 гр, висівковий хліб, компот з сухофруктів.
  • Обід — рисовий крем-суп на овочевому бульйоні 0,5 порції, відварна курка 120 гр, перетерта каша з гречки 150 гр, желе.
  • Обід — відварна картопля 150 гр, відварна нежирна риба 80 гр, кефір.

Вміст жирів можна збільшувати за рахунок рослинної олії. Раціон пацієнта при меню № 5:

  • Перший сніданок 8:00-9:00. Вінегрет з нежирної сметаною, компот із сухофруктів, сир ( можна замінити бананом або фініками), хліб з маслом.
  • Другий сніданок 12:00-13:00. Відварна курка, на гарнір рисова каша, запиваємо розведеним соком.
  • Обід 16:00 — 17:00. Овочевий суп без бульйону, можна додати сметану. Другою стравою буде варена риба з картоплею і вареними овочами. Компот із солодких фруктів на солодке.
  • Вечеря 19:00 -20:00. Смачна сирна запіканка з низькокалорійного сиру. Фруктовий кисіль.
  • Пізню вечерю, не пізніше 22:00. Кефір, сухарі.

Подбайте про скорочення добового споживання солі, а в проміжках між прийомами їжі необхідно пити чисту або мінеральну воду. Рекомендоване лікарем спеціальне харчування обов’язково повинно дотримуватися.

Не жалійте себе, невеликі поблажки призводять до відновлення симптомів, а рецидив сильніше і болючіше, ніж первинне захворювання. Вирішили, що додати в раціон обов’язково проконсультуйтеся з лікарем. Запам’ятайте, зміни проводяться під ретельним контролем фахівця.